Friday 30 December 2011

Resepi Kepak Ayam Panggang Halia

Bahan-bahan:

2 ulas bawang putih
1 ketul jeruk halia
1 sudu teh biji ketumbar
2 sudu makan jus halia
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh minyak bijan
12 ketuk kepak ayam

Bahan hiasan:
potongan limau nipis
daun ketumbar


Cara penyediaan:

Cincang kasar bawang putih dan jeruk halia. Masukkan ke dalam lesung batu bersama biji ketumbar. Tumbuk hingga menjadi paste.Masukkan jus halia, kicap, jus limau nipis dan minuak bijan. Gaul hingga mesra.

Masukkan hujung kepak ayam ke bahagian kepak yang tebal membentuk segitiga. Buat satu per satu hingga habis. Masukkan ke dalam mangkuk yang besar.

Masukkan paste yang telah dibuat awal tadi ke dalam mangkuk berisi ayam. Gaul sehingga mesra. Tutup mangkuk itu dan simpan dalam peti ais untuk perapan selama beberpa jam atau paling baik semalaman.

Susun kepak ayam atas kertas aluminium di atas kuali leper dan bakar atas api sederhana sehingga perang keemasaan atau sehingga masak anggaran selama 12-15 minit. Balikkan-balikkan untuk semasa memasak supaya kepak ayam masak dengan sekata.

Hiaskan dengan potongan limau nipis dan daun ketumbar sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba.

0 comments :

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost